Uzun ve zorlu yürüyüşler içeren programımız Ayder’in yukarı yaylalarında ve çevresinde geçiyor. Neden adını Ayderler koyduğumuzu tura katıldığınızda anlayacaksınız. Bulutların Ülkesi’nde geçen turumuzun yürüyüş mesafe ve süreleri fazla. Aynı zamanda 1 günde 2 yayla görme fırsatınız da var. Zorlu yürüyüşler bekleyen misafirlerimiz için hazırlanmış olan turumuzda yaş sınırı da yok, kilo sınırı da yok aslında; sadece kondisyon sınırı var. Bu turumuza katılmaya karar vermeden önce bir düşünün, bizi arayın, izah edelim, sonra bir daha düşünün, karar verirsiniz.
Rize’ye ve turumuza hoşgeldiniz. Valizlerinizi alıp kapıdan dışarı çıkar çıkmaz rehberinizle buluşacaksınız ve rehberinizi görür görmez Karadeniz’de olduğunuzu hissedeceksiniz. Vakit kaybetmeden valizlerimizi araçlarımıza yerleştirip yola çıkıyoruz. İlk durağımız kahvaltı için özel bir mekan. Kahvaltı sonrası Fırtına Vadisi boyunca Çamlıhemşin’e, oradan da Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Ayder’e doğru hareket ediyoruz. İlk yürüyüşümüze Tar deresinde başlıyoruz. Gidiş dönüş ortalama 1,5 saat sürecek olan yürüyüşümüzün hedefi Bulut şelalesi. Yaklaşık 200m rakımdan sanki bulutlardan dökülüyormuş izlenmimi veren şelale ziyaretimizin ardından Ayder’e hareket ediyoruz. Ayder’de konaklayacak olduğumuz otele yerleşip ikinci yürüyüşümüze otelden başlıyoruz. Alışma yürüyüşü olacak bu gezimiz. Ayder’in etrafında orman içinde dolaştıktan sonra akşam yemeğimize kadar sizlere serbest zaman veriyoruz. Dinlenerek ya da Ayder’de gezinti yaparak vaktinizi geçirebilirsiniz.
Yayla turumuza bol manzaralı bir programla başlıyoruz. Bugün bölgede hayvancılığın en yoğun olduğu yaylalardan birini görme fırsatı bulacaksınız. Bir Laz yaylası olan Avusor Yaylası’nı ve bir Hemşin yaylası olan Huser Yaylası’nı ziyaret ediyoruz. Sabah Ayder’den hareket ettikten sonra, yol üzerinde Hacizeni, Kvaokobğumeri ve Doba yaylalarından geçiyoruz. Avusor Yaylası çok orjinal, kendin üret kendin yak felsefesiyle kendi elektriğini kendi üreten bir yayla. Yaylacılık faaliyetleri burada birçok yayladan daha fazla devam ediyor. Yaylada kısa bir mola verdikten sonra göl için yürüyüşümüze başlıyoruz. Yaklaşık 1,5 saat sürecek olan yürüyüşümüz hiç zorlu değil. Orta karar bir yürüyüşle Büyük Göl’e (Dobacelazena) ulaştığımızda karşımızda heybetli Kemerli Kaçkar Dağı’nı görüyoruz. Ayrıca bugün hazırlıklı olanlar ve kendine güvenenler gölde yüzebilirler. Bölgede bu göllerden çok var. Ama yüzebilen az var. Soğuğa dayanıklı iseniz buyurun yüzebilirsiniz. Burada rakım yaklaşık 2700m. Gölden sonra öğle yemeğimiz için Avusor’a geri dönüyoruz. Yöresel yayla yemeğimizden sonra aracımıza yerleşip yolumuza belli bir noktaya kadar devam ediyoruz. İşte geldik efsane rotaya. Nice çilelerin çekildiği, yaylacıların ağır yüklerini sırtında taşıdığı bir patikadan sizi Ayder’in sırtını yasladığı Huser Yaylası’na götürüyoruz. Burada iki alternatifimiz var. Hava şartlarına göre rehberimiz sizin için en iyi rotayı seçecek. Emin olun iki rota da çok keyifli. İlki, Doba Yaylası’ndan başlayarak Huser’e kadar uzanan farklı birçok patikadan oluşuyor. Arada çok hafif tırmanışlarla sürekli yamaç boyu ilerliyorsunuz taa Huser’e kadar. Sağınızda yamaç yükseliyor, solunuzda yamaç aşağı doğru akıyor. Manzaranın tadını nasıl çıkaracağınızı şaşıracaksınız. İkinci rota ise Hacizeni Yaylası’ndan başlayan bir yayla yolu ile Huser’e bağlanıyor. Yani ilk rotanın biraz daha aşağısından ilerliyorsunuz bu sefer ama manzara yine mükemmel. Burada da hafif hafif Huser’e doğru ilerliyorsunuz, hatta yolu sonuna kadar takip ederseniz taa Huser’in zirvesine (2500 m.) kadar çıkabilirsiniz. Burada 360 derece seyir yapmak mümkün. Bir uçta Karadeniz sahili diğer uçta Kaçkarlar ve Doğu Karadeniz’in dağ silsilesini görebilirsiniz. Burada manzaraya karşı oturup dinlendikten ve fotoğraf çektikten sonra orman içi bir patikadan yaklaşık 2-3 saatlik bir yürüyüşle zig-zaglar çizerek Ayder’e iniyoruz. İnişte, özellikle eğer hava sisliyse Yüzüklerin Efendisi’ndeki gibi ağaçlar göreceksiniz. Sonra enva-i çeşit mantarlar; her türden, en büyüğünden en küçüğüne kadar. Yaban mersinleri, çilekler, böğürtlenler, ahududududular ve daha neler neler.
Bugünkü programımızda bu haftaki en yüksek rakıma ulaşıyoruz. Sizi 3000 metreye kadar çıkarıyoruz. Uçaksız! Sabah kahvaltımızın ardından otelimizde öğle yemeğimiz için kumanyalarımızı hazırlayarak, araçlarımıza yerleşip yaklaşık 1 saat yolculukla sırasıyla Galer Düzü ve Aşağı Kavrun Yaylası’ndan geçerek Yukarı Kavrun Yaylası’na ulaşıyoruz. Yaylada rakım yaklaşık 2300m. Burada güzel bir çay-kahve molasının ardından rehberimiz size rota hakkında biraz bilgi veriyor ve ardından sırt çantalarımızı yüklenip yürüyüşümüze başlıyoruz. Yürüyüş az zorlu ama merak etmeyin, tempoyu rehberimiz belirliyor. Onun sözünden çıkmazsanız emin olun hiç yorulmadan 3000 metreye kadar göllere ulaşırsınız. Toplam 4 tane göl göreceğiz. Sırasıyla, Küçük Deniz Gölü, Karadeniz Gölü, Adsız Göl ve Büyük Deniz Gölü. İkisinde yüzme şansımız olacak. Sabah hazırladığımız kumanyalarımızı Büyük Deniz Gölü’nün kıyısında yiyoruz. Bu arada yüzmek için Küçük Deniz Gölü, Büyük Deniz Gölü’ne oranla daha elverişli; maksimum 15 derece. Dönüşümüzü farklı bir rotadan, Cermakçur Vadisi’nden yapıyoruz. Karadeniz Gölü’nün yanından geçerek Yukarı Cermakçur Yaylası’na iniyoruz. Oradan da Galer Düzü’ne inip çay molası verdikten sonra araçlarımıza binip Ayder’in yolunu tutuyoruz. Tabii ki dileyenler, bu yürüyüş kesmedi diyenler, Ayder’e kadar yine yürüyebilir. Akşam tulumlu horon olabilir. Hazır olun. Atma türküler havada uçuşacak.
Bugün sizi bambaşka güzellikte yerlere götürüyoruz. Belgesellere konu, dergilere kapak olan yaylalar göreceğiz. Sal, Pokut ve Hazindag Yaylaları. Bu turumuz safari şeklinde ve orman içi keyifli yürüyüşlerle geçecek. Bugün, Ayder’de konakladığımız tesisin önünden hareketle Çamlıhemşin’e iniyoruz ve oradan Fırtına Vadisi boyunca ilerledikten sonra Şenyuva Köyü’nden zig-zaglar çizerek yükselmeye başlıyoruz. Yaklaşık 12km olan bu yolda yazın aylara göre, çilek, böğürtlen, ahududu ve yaban mersini toplamak mümkün. Sal Yaylası’na ulaştıktan sonra aracımızdan inip yayla gezimize başlıyoruz. Bu yaylaların evlerine bayılacaksınız. Diğer yaylalardan çok farklı bir görünüme sahip olan Sal ve Pokut’ta, elektrik direkleri görüntüyü bozmasın diye, elektrik kabloları yer altından ulaşıyor bütün evlere. Sal’daki gezimizi bitirdikten sonra orman içi bir patikadan süzülerek Pokut’a geçiyoruz. Burada öğle yemeğimizi yöresel ve yaylasal bir şekilde yedikten sonra yediklerimizi eritmek üzere kısa çay molasının ardından Hazindag Yaylası için yola çıkıyoruz. Hazindag’a kadar yaklaşık 2 saat yürüyoruz. Aracımız ise Pokut’tan geri dönüyor. Hazindag Yaylası’nın evlerini görünce içiniz gidecek. Benim de burada bir evim olsaydı diyeceksiniz. Çok sağlam ve zevkli bir rotadan yaklaşık 3 saatlik biraz zorlu bir yürüyüşle, ormanın derinliklerinde ilerleyerek, derelerden geçerek, kuş sesleri eşliğinde Ayder’e iniyoruz. Dinlenmeyi hakedeceğiniz bir yürüyüş olacak.
Bugünkü turumuz yine her zamanki gibi etkileyici bir vadinin içinde geçiyor. Aracımız bizi Parakçur Yaylası’nda bırakıp Galer Düzü’ne dönüyor. Biz de Parakçur’dan yamaç yamaç yürüyerek Kharçvaç Yaylası’na ulaşıyoruz. Buradan manzaraya bakmaya doyamayacaksınız. Ayder Yaylası altımızda kalacak. Hele bir de bulutlar deniz olursa! Emin olun böyle manzara her zaman rastlamaz. Öğle yemeğini alacağımız Galer Düzü’ne inişimize başlamadan önce Kaçkar Dağı’nı selamlayıp fotoğraf çekiyoruz. Sonra yaklaşık 1,5 saatlik bir inişle zig-zaglar çizerek Galer Düzü’ne ulaşıyoruz. Buradaki öğle yemeğimizin ardından dileyenler araçla dileyenler de rehber eşliğinde yürüyerek Ayder’e inebilirler.
Bugün uzun bir gün olacak. Sabah kahvaltımızın ardından aracımızla önce Çamlıhemşin’e iniyoruz, oradan da Fırtına Vadisi boyunca yükselmeye başlıyoruz. Yolumuz üzerinde tarihi taş kemer köprülerde durup fotoğraf çektikten sonra Zir Kale’yi görmek için devam ediyoruz. Önce karşıdan görüp fotoğraflıyoruz kaleyi. Sonra da kalenin içini gezme fırsatı buluyoruz. Konumu itibariyle mükemmel bir yer. Vadinin tam ortasında, Fırtına’nın yaklaşık 100 metre üzerinde inşa edilmiş olan kalenin tarihini dinledikten sonra programımıza yaklaşık 15m yükseklikten gürül gürül akan Palovit Şelalesi ile devam ediyoruz. Şelalenin ardından aynı güzergâhtan geri dönerek Şenyuva Köyü’nde öğle yemeğimizi yiyecek olduğumuz cafeye gidiyoruz. Burada aracımızdan inip, yemek öncesinde Şenyuva Köyü içinde yaklaşık 1,5 saat süren bir köy yürüyüşü yapıyoruz. Bu şirin Hemşin köyünde diğer köylerde de olduğu gibi tarihi taş ve ahşap konaklar mevcut. Köy yaşamını yakından gördükten sonra öğle yemeğimizi yemek üzere muhteşem Fırtına Deresi manzaralı cafemize geçiyoruz. Yöresel ve yaylasal öğle yemeğimizin ardından rafting yapmak için Çamlıhemşin’den aşağı iniyoruz. Rafting ve Zip-line aktivitelerimizden sonra Ayder’e geri dönüyoruz.
Ve bugün son akşam olduğu için, tulumlu, horonlu eğlence yapıyoruz. Bir hafta boyunca rehberinizden öğrendiğiniz horonistik figürleri bu akşam uygulama zamanı. Bu kültürel faaliyete oturarak değil de oynayarak eşlik ederseniz çok daha çabuk öğrenir ve keyif alabilirsiniz.
Bugün Ayderlerden ayrılıyoruz. Sabah keyif kahvaltımızın ardından hareketle, valizlerimizi araçlarımıza yerleştiriyoruz ve sahile doğru inişe geçiyoruz. Önce Oce köyüne ulaşıyoruz ve burada deniz manzaralı salıncak sefamızın ardından Fındıklı ilçesine geçiyoruz. Tarihi Laz konakları arasında son yürüyüşümüzü yaptıktan sonra öğle yemeğimizi yemek üzere Abu Su Ürünleri restoranına geçiyoruz. Öğle yemeğimizin ardından çay-kahve ve tatlı için Ardeşen’de YerumOni Cafe’de son keyif molası veriyoruz. Daha sonra havaalanına doğru hareket ederek, sizlere turumuza katıldığınız için çok teşekkür ediyor, bir dahaki sefere bir başka turumuzda görüşmek üzere, iyi yolculuklar diliyoruz.
Rehberimiz hava şartlarına veya olağanüstü durumlara göre, ilk gün ve son gün hariç, programda değişiklik yapma hakkına sahiptir.
Bu turumuz uzun ve biraz zorlu yürüyüşler içermektedir. Doya doya doğada trekking yapmak isteyenlere göre hazırlanmıştır.
Turumuz 6 gece 7 gün Ayder konaklamalıdır. Her gün değişik yerler görüp akşam tekrar Ayder’e dönüyoruz.
Programda verilen süreler normal şartlar altında günboyu toplam yürüyüş süreleridir.
Turumuza dünyanın her yerinden katılım olduğundan hava ve karayolu ile ulaşım fiyata dahil değildir.
Unutmayınız ki, uçak fiyatları her an değişebiliyor. Hatta yoğun sezonda yer bulmak zor veya çok pahalı olabiliyor. Rezervasyonunuzu ne kadar erken yaptırırsanız sizin için o kadar avantajlı olacaktır.
Lütfen çok eşya ve büyük valiz getirmeyin! Araca sığdırmakta da zaten zorlanıyoruz!
ÖNEMLİ: Trekking tarzı bilekli bot (Gore-tex olması önerilir.)
En az 30 litrelik sırt çantası (Yağmurluklu olanlardan olursa iyi olur.)
Yağmurdan korunmak için yağmurluk veya panço. Ya da gore-tex montlar.
Bolca t-shirt (her gün için 2 tane – terledikten sonra değiştirmek için)
Sentetik kumaşlı pantolonlar. (Kot pantolon kesinlikle önermiyoruz. Islanınca kurumaz ve sizi soğuk tutar.)
Bolca çorap
Sizi soğuktan koruyacak bir sweat-shirt, kazak veya polar mont.
İhtiyacınız olan günlük ilaçlarınız varsa yanınıza almayı lütfen unutmayınız.
Bir bere ve eldiven çantanızda bulunsun. Bazen çok yükseklerde bir anda soğuk olabiliyor.
Bir tozluk ve baton işinize gerçekten yarar.
Rehberinizde ilkyardım çantası var, ancak sizin de ufak bir ilkyardım çantası hazırlamanızı öneririz.
Endemik, bulunduğu bölgenin ekolojik şartlarından dolayı sadece belirli bir bölgede yetişen veya yaşayan, dünyanın başka hiçbir yerinde yaşama veya yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki (canlı) türüdür.
E-Bülten listemize kaydolmak için E-posta adresinizi girebilirsiniz.